Je motorboot zomerklaar maken

We hebben te maken met een milde winter en dat zal waarschijnlijk betekenen dat we een erg vroege voorjaar gaan hebben. Het wordt dus een tijd om je motorboot weer eens te gaan klaarmaken voor de zomer. Het onderhoud van een motorboot is cruciaal, zeker voor de levensduur van alle onderdelen. Heb je nog geen motorboot en denk je eraan om er eentje aan te schaffen? Koop er dan een bij een ervaren jachtmakelaar, er staat bijvoorbeeld altijd wel een goede motorboot te koop bij Zijlmans. Daar krijg je waar voor je geld en je weet zeker dat je een goed onderhouden boot krijgt.

Het benodigde motoronderhoud

De motor is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van een motorboot, aangezien de boot tijdens de winter een aantal maanden heeft stilgelegen is het verstandig om dit eens goed na te kijken. Heb je de motor een grote beurt gegeven voordat je de boot naar de stalling hebt gebracht, dan voldoet een kleine controle. Vervang de filters en de motorolie, controleer de v-snaren en breng ze weer op spanning.

Antifouling

Het gedeelte van de boot dat altijd onder de waterlijn zit zal vol komen te zitten met schelpen, mossels en algen. Dit heeft als effect dat er veel meer weerstand van het water komt omdat de boot niet meer glad is, dit gaat ten koste van de snelheid en het zal er zelfs toe leiden dat het brandstofgebruik zal toenemen. Antifouling is een speciale soort verf dat ervoor zorgt dat deze diertjes zich niet kunnen vastklampen.

Controleer de schroefas

Er kan ook aangroei ontstaan op de schroefas wat ervoor zal zorgen dat deze minder effici├źnt zal draaien, een schilderbeurt kan dus ook nodig zijn. Als je de schroefas controleert is het ook belangrijk om te kijken of er niet teveel speling op zit.

Gas en elektriciteit

Het is ook heel belangrijk om gas- en elektriciteitsaansluitingen goed te controleren, als hier iets mis aan is kan dat voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Denk maar eens aan een beschadiging aan de gasslang, deze mag sowieso niet ouder dan twee jaar zijn. Controleer ook alle elektrische aansluitingen zoals stekkers.

Denk aan de benodigde veiligheidsmiddelen

Op het water kan er natuurlijk van alles gebeuren, zeker als je met kinderen of ouderen op stap gaat dienen alle veiligheidsmiddelen op de juiste plek te zitten. Denk maar eens aan reddingsvesten, fakkels en lichtkogels.